20 augustus 2024

Door boksles leren kinderen om nee te zeggen

Een alinea is een op zichzelf staande eenheid van een schriftelijk betoog over een bepaald punt of idee. Alineas zijn meestal een verwacht onderdeel van formeel schrijven, gebruikt om langer proza te ordenen.

Emoties uiten

In Rotterdam worden jaarlijks acht KletsKOPPen- groepen uitgevoerd waarbij boksen op het programma staat. Lincey: “De lessen zijn verdeeld in thema's zoals het uiten van emoties en omgaan met lastig gedrag van anderen. Via spelletjes en boksoefeningen op verschillende soorten muziek leren de kinderen voor zichzelf op te komen en hun grenzen aan te geven. Deze combinatie van praten en boksen helpt hen hun emoties beter te begrijpen en te uiten, vooral voor kinderen die opgroeien in een moeilijke thuissituatie.”

Nee durven zeggen

De lessen worden gegeven door 2 bokstrainers van organisatie Medboxing in een ruime, goed verlichte sportschool. Bij binnenkomst voel je meteen de energie van de ruimte. Overal zie je sportattributen. In de zaal hangen ongeveer tien robuuste bokszakken, klaar voor gebruik. Lincey: “De kinderen zijn niet constant bezig met de bokszakken, de focus ligt meer op spelletjes doen en 'nee' durven zeggen. Er is bijvoorbeeld een oefening waarbij de kinderen zelf mogen aangeven wanneer ze willen stoppen met boksen.” 

Door boksen leren kinderen niet alleen hun emoties uiten, maar ontdekken ze ook hoe ze hun eigen grenzen kunnen stellen en zichzelf kunnen zijn.


Gewoon even kind zijn

In de KletsKOPPen-groep kunnen kinderen hun verhalen delen en kennismaken met anderen die dezelfde ervaringen hebben. Er wordt gepraat en geluisterd, maar ook gespeeld, getekend en gelachen. Lincey vertelt dat sommige kinderen eerst niet enthousiast zijn over boksen, maar het vaak toch leuk vinden. “Ze genieten van de spelletjes en de interactie met andere kinderen, wat hen helpt om even los te komen van hun thuissituatie en gewoon kind te zijn.”

Eigen ervaring

Lincey deelt tijdens de trainingen ook haar eigen ervaringen als KOPP/KOV-kind. “Als kinderen zich bij mij op hun gemak voelen, komen ze tijdens de pauze naar mij toe en vertellen ze wat hen dwars zit of waar ze zich zorgen over maken.” 

In september starten weer diverse nieuwe groepen. Lincey: “Ik zie het als een waardevolle manier om kinderen spelenderwijs hun emoties te laten verwerken en op een sportieve manier hun eigen grenzen te leren kennen."